Sarı Ballıbaba (Lamium Galeobdolon)

Nemli ormanlarda ve çukurlarda, çalılıkların arasında, çitlerin ve duvarların dibinde, moloz yığınlarında, gölgeli ve nemli bölgelerde ve ısırgan otunun bulunduğu yerlerde yetişir.

Sarı Ballıbaba (Lamium Galeobdolon)
Nemli ormanlarda ve çukurlarda , çalılıkların arasında , çitlerin ve duvarların dibinde , moloz yıgınlarında , gölgeli ve nemli bölgelerde ve ısırgan otunun bulundugu yerlerde yetisir . Nisan ve Mayıs'ta çiçeklenir . Çok yıllık köksapı , dikine 50 cm uzunlugunda filizler çıkarır . karsılıklı olan yaprakları , ısırganotunun yapraklarına benzer . Yaprakların hemen altındaki küme halindeki çiçekler , açık agızları andırırlar . Sarı ballıbaba gibi , beyaz ballıbaba (Lamium Album) da seçkin bir sifalı bitkidir . Mayıs'tan Ekim'e kadar çiçeklenir . Çiçekler , yapraklardan daha çok toplanır . Ballıkotu ismiyle de bilinir . Sarı ballıbaba bulunamadıgında , beyaz ballıbaba da kullanılabilir .

Dölyatagı ve adet görme düzensizliklerinde günde 2 bardak sarı ballıbaba çayı içilmelidir . Ayrıca , kan temizleyici etkisi vardır . Sinirsel uykusuzluklarda ve tüm kadın hastalıklarında basarıyla kullanılabilir . Sürekli kadın hastalıgı çekenler ve genç kızlar , bu çayı özellikle degerlendirmelidirler . Sarı ballıbabanın hem yaprakları hem de çiçekleri bu gibi hastalıklarda kullanılır . Özellikle iseme zorluklarında , isemedeki yanmalarda , agır böbrek hastalıklarında ve kalp ödemlerinde çok basarılıdır . Sarı ballıbabanın yaprakları , sindirim düzensizliklerinde , sıraca ve temriyelerde kullanılır . Bu gibi durumlarda , ögleden önce 1 bardak çay içilmelidir . Çıbanlarda ve varislerde bu çayla kompres yapılmalıdır .

Sarı ballıbaba , yaslı kisilerde görülen mesane felcine karsı özellikle önerilir . Ayrıca , mesane üsütmesine ve böbrek iltihabına karsı da kullanılabilir . Bitkinin kaynama suyu ile hazırlanan oturma banyosu da çok rahatlatıcıdır .

Iyilestirilemeyen böbrek büzülmelerinde ve yapay böbrege baglanmaya mecbur olan hastalara , sarı ballıbaba , altınbasak ve yogurtotu (yapıskanotu) esit karısım çayı çok büyük yararlar saglar . 

Kullanım Biçimleri :
Çay hazırlamak : Yarım veya bir tatlı kasıgı dolusu  çiçek-yaprak orta boy bir su bardagı dolusu kaynar suyla haslanır ve 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür . Üçlü bitki karısım çayı da aynı biçimde demlenir .

Kompres Hazırlamak : Iki tatlı kasıgı dolusu bitki , yarım lt suda haslanır , 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür .

Oturma Banyosu : Sifalı bitkilerin Kullanım Biçimleri bölümüne bakınız .

Üçlü Çay Harmanı : Sarı ballıbaba , altınbaşak ve yoğurtotu eşit oranda karıştırılır. Bu karışımdan yarım tatlı kaşığı dolusu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (kaynatılmaz), 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2-4 bardak içilir .

Kaynaklar:
1- "Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrı'nın Eczanesinden Saglık" , Maria Treben 

2- Türkiye'de Bitkilerle Tedavi , Prof.Dr. Turhan Baytop, I .U Eczacılık Fak.