Öksürük Otu (Tussilago Farfara)

Yöresel olarak, farfaraotu, kavalak , sulandıkotu adlarıyla da anılır. Çayırlarımız ve bayırlarımızda daha hiçbir bahar yeşili görünmeden, ilkbahar başlangıcında öksürükotu, tüm bitkilerden önce, sarı çiçeklerini açmaya baslar.

Öksürük Otu  (Tussilago Farfara)
Yöresel olarak , farfaraotu , kavalak  , sulandıkotu adlarıyla da anılır . Çayırlarımız ve bayırlarımızda daha hiçbir bahar yesili görünmeden , ilkbahar baslangıcında öksürükotu, tüm bitkilerden önce , sarı çiçeklerini açmaya baslar . Çiçek durumları yapraklardan önce (Mart-Nisan) meydana gelir . 8-15 cm çapında , kalp biçiminde ve uzun saplı yaprakları vardır . Üst yüz koyu yesil , alt yüz ise sık ve beyaz renkli tüylerle örtülüdür . Hemen hemen kokusuz ve acı lezzetlidir . Glikozit içermektedir . Nemli yerlerde , çıplak bayırlarda , çakıllı zeminlerde , islenmemis tarlalarda , mezbeleliklerde , yapraklardan önce çıkmıs çiçekler öbek öbek görülür . Arılar ve böcekler ilk gıdalarını onlardan alırlar . Bitki yalnızca balçıklı ve killi  topraklarda yetisir . Onun , killi ve balçıklı toprakların bir belirtisi oldugu  rahatça söylenebilir . Bitkinin , kıs stoku için toplayacagımız organı  çiçekleridir.

Balgam söktürücü ve dagıtıcı özellikleri ile onu , bronsit , gırtlak ve agız boslugu nezlesi , bronsiyal astım ve zatülcenpte ve hatta baslangıç dönemindeki akciger  tüberkülozunda büyük bir basarıyla kullanabiliriz . Uzun süreli öksürüklerde , ve ıztırap verici  ses kısıklıklarında , gün boyunca sık sık , balla tatlandırılmıs  öksürükotu çayı içilmelidir . Daha sonraları , Mayıs'ta , üstleri yesil ve altları gümüs rengindeki keçeli yaprakları çıkmaya basladıgında , C vitamini içerdikleri için , onları çorbalarda , maydanoz  yerine ve ilkbahar salatalarında kullanabiliriz . Daha sonra , yapraklar çiçeklerden daha çok etkili madde içermeye basladıgında , ayrıca da çiçek-yaprak harmanı yapmak için onları toplarız .  Yıkanıp lapa haline getirilen yapraklar gögüs üstüne yatırıldıgında , her tür akciger hastalıklarında , yılancıkta , morararak sismis doku yaralanmalarında bile yardım eder . Bu lapa kompreslerinin etkisi sasırtıcıdır . Öksürükotu kaynama suyuyla yapılan kompresler , yılancık çıbanlarında kullanılı.

Öksürükotu çiçek veya yaprak bugusu , krizli ve bogucu soluk alma zorlukları ile birlikte görülen kronik bronsitlerde gün boyunca pek çok kere solunmalıdır . Çok kısa sürede büyük rahatlama görülecektir . Sisen ayaklarınıza sık sık , bitkinin kaynama suyuyla hazırlanan ayak banyoları yapınız . Öksürükotu yapraklarından hazırlayabileceginiz bir surup , akciger rahatsızlıklarında ve bronsiyal nezlelerde kendini en iyi biçimde kanıtlar . Bir toprak kaba sırayla , bir sıra yaprak , bir sıra ham seker  kap dolana kadar dösenir . Kabın agzı iki veya üç kat saglam parsömen kagıdı ile örtülüp sıkıca baglanır ve bahçenin ayak altı olmayan bir kösesine kazılan çukura koyulur . Üstüne bir tahta kapak koyulduktan sonra , hepsi toprakla örtülür . Bu durmda hiç degismeyen sıcaklık , mayalanma olayını baslatır . 8 hafta sonra kap yerinden çıkarılarak , elde edilmis olan surup bir veya iki kere kaynatılır . Soguduktan sonra , genis bogazlı cam kaplara doldurulur . Bu surup kıs ve grip zamanları için en etkili koruyucunuz olacaktır.

Kasık ölçüsüyle kullanılır . Astım rahatsızlıklarında , sürekli bronsitlerde ve sigara  zararlarında , ilkbaharda bitkinin taze sıkılmıs özsuyundan bir tatlı kasıgı , bir tas et suyuna veya sıcak süte karıstırılarak alındıgında , olaganüstü yardımlar saglar . Filibit hastalıgında , ezilmis taze yapraklar krema ile karıstırılır  ve elde edilen bu kütle , iltihaplı bölgeye sürüldükten sonra , bir bezle hafifçe baglanır . taze sıklmıs bitki özsuyu kulaga damlatıldıgında , kulak  agrılarını geçirir .

Kullanım Biçimleri :
Çay Hazırlamak : Dolu bir tatlı kasıgı ince kıyılmıs çiçek (sonraları yaprak-çiçek karısımı) , orta boy bir su bardagı dolusu kaynar suyla haslanır , 4-5 dakika demlendikten sonra süzülür . Yukarıda tarif edilen sekilde içilir .

Lapa kompresi :  Taze yapraklar , iyice kaynadıktan sonra merdane ile ezilir ve hasta bölgeye uygulanır . Sıcak kalması için , kompresin üstü iyice örtülmelidir .

Bugu  tedavisi : Bir yemek kasıgı dolusu çiçek yaprak haslanır ve bugusu bir örtünün altında solunur . Gün boyunca yinelenmelidir . Ayak banyoları : Ikı avuç dolusu bitki yapragı , yeteri kadar suda haslanır ve demlenmesi için  kısaca  beklenir . Banyo süresi  20 dakikadır .

Taze bitki özsuyu : Yıkanmıs taze yapraklar , ince kıyılarak , nemli durumdayken mikserde sıktırılır . 

Öksürük çayı :  Eger balgam söktürücü bir öksürük çayı hazırlamak istiyorsanız , öksürükotu yapraklarını ve çiçeklerini , sıgırkuyrugu çiçekleri , cigerotu ve dar yapraklı sinirliot yaprakları ile , ince kıyılmıs olarak , esit oranda harmanlayınız . Bu karısımdan 1 tatlı kasıgı  dolusu bitki , orta boy bir su bardagı dolusu kaynar suyla haslanır ve 4-5 dakika demlendikten sonra süzülür . Bu çaydan günde 3 bardak , balla tatlandırılarak , sıcak sıcak ve yudumlanarak içilir.