Ereksiyon Nedir

Ereksiyon ya da intiaz, korporal venöz sinüslerdeki venlerin kanla şişmesi dolayısıyla penisin (klitorisin) sertleşip büyümesidir.

Ereksiyon ya da intiaz, korporal venöz sinüslerdeki venlerin kanla şişmesi dolayısıyla penisin (klitorisin) sertleşip büyümesidir. Sönük penisin boyutlarındaki değişimler bir fallografla ölçülerek cinsel uyarı işareti olarak kullanılabilir.

Uyku sırasında, özellikle rüya görülürken, fasılalı olarak penis ereksiyonu olur. Bu, "sabah ereksiyonu" olarak belirir. Priapizm sürekli ve acı veren ereksiyondur ve irritatif bir pelvis lezyonundan ya da venöz sinüslerde tromboz yaratan bir kan diskrazisinden ileri gelir. Kantaridlerle zehirlenme de buna yol açabilir.

Cinsel uyarı serebral kortekste ve limbik sistemin subkorteks yollarında başlar. Sinir impulsları daha sonra hipotalamusdan geçerek omuriliğe iner ve piramidal yollarla pelvise ve nervi erigentes ile genital organlara ulaşır. Birinci, ikinci ve üçüncü sakral sinirlerin stimülasyonu, parasempatik fibriller aracılığıyla, ereksiyon yaratır, ikinci, üçüncü ve dördüncü lomber sinirlerin sempatik köklerinin stimülasyonuyla da ereksiyon geçer.