Çuha Çiçeği Yağı'nın MS'li Hastalar Üzerindeki Etkileri

1979 yılından beri 780 MS hastası üzerinde Çuha çiçeği yağı ile yapılan çalışmalarda hastaların %65 inde düzelme görülmüş, %22 sinde bir değişiklik olmamış, %10 unda kötüleşme önlenememiş, %3 ü ise takip edilememiştir.

Deneme ve Tecrübeler :
1979 yılından beri 780 MS hastası üzerinde Çuha çiçeği yağı ile yapılan çalışmalarda hastaların % 65 'inde düzelme görülmüş, % 22 'sinde bir değişiklik olmamış, % 10 'unda kötüleşme önlenememiş, % 3 'ü ise takip edilememiştir. 1997 yılında Çuha çiçeği yağı kullanan 177 hasta üzerinde yapılan bir anket çalışmasında, 127 hastada düzelme görülmüş, 33 'ünde değişiklik olmamış, 17 'sinde kötüleşme görülmüştür.  Bu  sonuçlar oldukça umut vericidir. Çuha çiçeği yağı 'nın kullanım sürelerine bağlı olarak, iyileşme gösteren hastaların oranları şöyledir :



Öncelikle Prof. R.H.S Thompson, Prof. Roy Swank, Prof.E.J Field ve Prof. Hugh Sinclair (İngiltere) gibi doktorlara doymamış yağ asitleri ile MS (Multiple Sclerosis - Çok yönlü sertleşme) arasındaki bağlantıları açığa çıkaran değerli çalışmaları için teşekkür etmeliyiz. Linoleik asit (LA) ve MS ile ilgili ilk büyük deneme 1973 yılında yapıldı. Ayçiçeği yağında bulunan LA, MS 'li hastalara verildiğinde, hastalığın seyrinde ve ağrıların şiddetinde düşme görüldü. Bunun ardından çeşitli şekillerde elde edilen ayçiçeği yağları MS 'li hastaların umudu oldu. Onu su gibi veya portakal suyu ile karıştırarak içtiler.

Prof. E.J Field (İngiltere) temel yağ asitleri ve MS hususunda bazı denemeler yaptı.  Çuha çiçeği yağı 'nı MS 'li hastaların kırmızı kan hücreleri (Akyuvarlar) üzerinde test etti. Kan testleri sonucu ç uha çiçeğinin içindeki  Gama-Linoleik  asidinin  (GLA) MS 'li hastalar üzerinde LA 'dan daha etkili olduğunu gösteriyordu. Ben kendim de (söz konusu makalenin yazarı ) Prof. Field tarafından kan testi yapılan MS 'li hastalardan biriydim. Ardından bir yıllık bir Çuha çiçeği yağı kapsülü (Günde 3x2 500 mg 'lık kapsül)  kullanımından sonra kanımdaki EFA kan anormalliği düzeldi. Bu sürede herhangi bir özel diyet uygulamadım.

Çuha çiçeği yağı neden LA 'dan daha iyidir ?
LA vücutta GLA 'ya dönüşür. Bu da bir dizi reaksiyonla Prostaglandin 'e (PGE1) dönüştürülür. MS hastalarında, LA GLA 'ya dönüştürülemez. Tedaviye doğrudan GLA ile başlanırsa hatalı olan ilk basamak atlanmış olacaktır. MS 'li hastalar dışında  şu durumlarda da bu basamak (LA - GLA dönüşümü) bloke olabilir.

Doymuş yağlardan zengin diyet
Kolesterolden zengin diyet
Aşırı alkol alımı
Çinko eksikliği
Stres, umutsuzluk ve çaresizlik duyguları (Kartizol hormonu düzeyini artırır.)
Viral enfeksiyonlar
Radyasyon
Kanser
Yaşlılık
Şeker hastalığı

Çuha çiçeği yağı 'nın MS 'li hastalar üzerindeki etkisi nedir ?
PG 'ler (Prostaglandin) hücre fonksiyonlarının düzenlenmesinde hayati öneme haizdir. Hormonlara benzerler fakat etkileri daha bölgesel ve ömürleri daha kısadır.PG 'lerin 3 tipi vardır.PG1, PG2, PG3

Çuha çiçeği yağı ise bu gruptan PG1 'lerin öncü maddesidir. PG1 'ler vücutta ;

Kan damarlarının genişlemesi
Arterial basıncın (tansiyon) düşürülmesi
Pıhtı oluşumunun geciktirilmesi
Kolesterol sentezinin baskılanması
Hasarlı T lenfositlerin aktifleştirilmesi (Bağışıklık sistemi ile ilgili) gibi olaylardan sorumludurlar.

PG1 'ler T supresör lenf asitleri uyarır. Bu lenfositler vücuda giren yabancı maddelerin vücuttan farklı olduklarını fark ederek savunma mekanizmasını çalıştırırlar. MS 'de sinir hücreleri değişikliğe uğrar ve T lenfositler onları yabancı olarak kabul edip yok etmeye çalışırlar. T lenfositlerde bozukluk olursa savunma sistemi işlemez ya da işleyiş yönünü farklılaştırıp kendi sinir hücrelerine zarar verebilir. Santral sinir sistemine zarar verebilme tehlikesi olan B lenfositlerin etkisi de  PGE1 'ler tarafından azaltılır.

MS hastalarında kırmızı kan hücrelerinin (akyuvar) sayısı düşer. Aynı zamanda büyük oranda hücre duvarının geçirgenliği bozulur. Uzun süreli  Çuha çiçeği yağı kullanımı ile, önceleri sık sık kötüleşme periyodu (relapslar) gösteren hastalarda bu fonksiyon kaybının düzeldiği görülmüştür.

MS hastalarında kan damarı çeperleri de zayıflamıştır. Bu durum da, sinir hücreleri ve beyin hücreleri arasına kan sızmasına sebep olur. PGE1, damar çeperini güçlendirerek sızıntıyı önler. Ayrıca, damar içerisinde kolesterol birikimi ve buna bağlı damar tıkanıklıklarına engel olur.

Sinirlerin birbirleriyle bağlantı yaptıkları yerlerde ,  Çuha çiçeği yağı 'nın elektrik akımının iletilmesini sağlayan maddelerin salınmasında düzenleyici etkileri vardır. Sinir sistemi fonksiyonları düzelince, kas fonksiyonları da düzelir.

Yağ asitlerinden fakir diyet uygulandığında, PG2 'lerin düzeyinde belirgin bir artış olur. PG2 'ler bazı romatizmal olaylardan muhtemelen de MS oluşumundan sorumludurlar. Son zamanlarda MS hastalarının beyin omurilik sıvısında PG2 artışı tespit edilmiştir. Kandaki PG1 seviyesi  Çuha çiçeği yağı ile arttırılırsa,  PG2 'lerin sentezi baskılanır.