Ceviz Ağacı (Junglans Regia)

Ceviz Agacı (Junglans Regia), daha yapraklanmadan , Mayısta çiçeklenir . Taze yaprakları Haziranda , kolayca delinebilecek durumdaki meyveleri Haziran ortasında ve olgunları ise Eylül'de toplanır .

Ceviz Agacı (Junglans Regia), daha yapraklanmadan , Mayıs'ta çiçeklenir . Taze yaprakları Haziran'da , kolayca delinebilecek durumdaki meyveleri Haziran ortasında ve olgunları ise Eylül'de toplanır . 25-30 m kadar yükseklige ulasabilen , kısın yaprak döken gösterisli bir agaçtır . Yapraklar tek tüysü , yaprakçıklar tam kenarlı ve kuvvetli kokuludur . Drog elde etmek için yapraklar Haziran ve Temmuz aylarında toplanır , havadar ve gölgeli bir yere serilerek kurutulur .

Ceviz yapragı çayı , sindirim bozukluklarında , kabızlıkta , istahsızlıklarda ve kan temizliginde etkilidir . Basarıyla kullanıldıgı öteki hastalıklar ise , seker hastalıgı ve sarılıktır . Istah açıcı , kan sekerini düsürücü ve kuvvet verici etkileri vardır . Deri hastalıklarında antiseptik olarak haricen kullanılır . Ceviz yapragı kaynatılarak , tüm sıraca ve rasitik hastalıklarda , kemik çürümesinde , kemik deformasyonunda ve ayrıca , iltihaplı el ve ayak tırnaklarında kullanılabilen çok etkili bir banyo katkısı elde edilir . Favus ve uyuz hastalıklarında , hasta bölgeler , taze ceviz yapragının kaynama suyu ile yıkandıgında , kısa sürede düzelme görülecektir . Bu suyla yapılan banyolar , yıkamalar , ergenlik sivilcesine , iltihaplı egzemalara , ayak terine ve kadınların akıntılarına iyi gelir . Agız boslugu iltihabı , diseti , bogaz ve gırtlak hastalıklarında gargara yapılmalıdır .

Cceviz yapragının kaynama suyu banyo suyuna eklendiginde , donuk kabarcıkları iyilesir . Ceviz yapragı kaynama suyu , hızlı saç dökülmelerinde de kafa derisine friksiyon (ovarak sürme) yapmakla kullanılır . Bu sıvı ayrıca , kafa bitine karsı da çok etklidir .

Haziran ortasında toplanan cevizlerden , mide , karaciger ve kanı temizleyen , mide yorgunlugunu ve bagırsak çürüklügünü gideren çok etkili bir ceviz tentürü elde edilir . Bu tentür , ayrıca kan koyuluguna karsı da çok yararlıdır .

Kullanım Biçimleri :
Çay hazırlamak : Yarım veya bir tatlı kasıgı ince kıyılmıs yaprak , orta boy 1 su bardagı dolusu kaynar suyla haslanır , 4-5 dakika demlendirilir ve süzülür .. Gün boyunca 1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir .

Banyo ve Yıkama Katkısı : Tam banyolar için , iki büyük avuç ince kıyılmıs yaprak ,  aksamdan 2-3 lt suya eklenir . Sabahleyin hafif ateste 4-5 dakika kaynadıktan sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir . Gerektiginde , bitki miktarı bir misli arttırılabilir .

Tentür hazırlamak : Haziran ortasında , 20 kadar genç ceviz dörde bölünerek bir cam kavanoza koyulur ve üstüne 1 lt konyak eklenir . Konyak , cevizlerin üstüne çıkmalıdır . Agzı iyice kapanan kavanoz 14 gün boyunca güneste veya sıcak bir ortamda , arada bir çalkalanarak bekletilir . Sonra süzülerek koyu renkli siselere doldurulur . Geregine göre , 15-20 damla alınır .

Kaynaklar:
1-"Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrı'nın Eczanesinden Saglık" , Maria Treben 

2-Türkiye'de Bitkilerle Tedavi , Prof.Dr. Turhan Baytop, I .U Eczacılık Fak.