Bitkileri Toplamak

Sifalı bitkileri toplayabilmek için , onları tanımak gerekir . Eger onları tanıyorsanız , dikkat etmeniz gereken konular , dogru zamanda , uygun yerde ve gerektigi biçimde toplamaya özen göstermektir.

Sifalı bitkileri toplayabilmek için , onları tanımak gerekir . Eger onları tanıyorsanız , dikkat etmeniz gereken konular , dogru zamanda , uygun yerde ve gerektigi biçimde toplamaya özen göstermektir . Kazanılmıs deneyimlere göre , en basarılı tedavileri , yeni toplanmıs taze bitkiler saglar . Taze bitkiler Subat sonundan baslayarak Kasım sonuna kadar toplanabilir . Kıs için kurutulmus bitkilerden , pek büyük olmayan bir stok hazırlamak yeterlidir . Bunun için onları en etkili oldukları zamanda toplamaya özen göstermelisiniz . 

Çiçeklerde en etkili zaman , çiçeklenme baslangıcında

Yapraklarda en etkili zaman , çiçeklenmeden önce ve çiçeklenme zamanında 

Köklerde en etkili zaman , ilkbahar baslangıcında ve sonbaharda

Meyvelerde en etkili zaman , olgunluk zamanıdır.

Elbette , su özelliklere de özenle dikkat etmek gerekir : Yalnızca  saglıklı , temiz ve hasaratsız (larvasız , kurtsuz ve  böceksiz) bitkiler toplanmalıdır . Günesli günlerde bitkiler sabah erken saatte toplanmalıdır .

Toplama Yapılamayacak Yerler :
Kimyasal gübre kullanılmıs veya ilaçlama yapılan bahçeler , tarlalar , çayırlar

Kirli ve mikroplu suların kıyıları , tren yolları , karayolları ve endüstri alanları civarları

Dogayı Koru !
Bitkileri kökleri ile beraber çekip koparmayın ve zarara yol açmayın .  Çiçekleri ve yaprakları toplarken bitkileri ezmeyin ve topladıgınız bitkileri naylon posetlere veya cebinize koymayın . Bu durumda bitkiler terlemeye baslar ve kurutulurken kararırlar .

Kurutma ve Saklama
Bitkiler , kurutulmadan önce yıkanmazlar (Kökler hariç).Bunun için Toplama bölümündeki özelliklere uyulması bir zorunluluktur . Eger bitkileri kendiniz toplamıyor ve hazır kurutulmus olarak bir yerlerden alıyorsanız yukardaki kosullarda toplanarak kurutulup kurutulmadıgından emin olmalısınız . Kurallara uygun olarak toplanan bitkiler ince ince kıyılır temiz bezlerin veya baskısız ve boyasız kagıtların üzerine serpistirilir ve gölgeli , havadar ve sıcak yerlerde elden geldigince çabuk kurumaya bırakılır . Köklerde , kabuklarda ve çok sulu bitki bölümlerinde , kurutma için zaman zaman yapay sıcaklık da kullanılabilir . Fakat sıcaklıgın 35 dereceyi asmaması gerekir . Dikkatle yıkanan köklerin kurutulmaya bırakılmadan önce kıyılmaları daha dogru olur .

Ancak , tam anlamı ile kurutulmus bitkiler kıs için saklanabilir . Bu görev için cam kaplar veya agzı kapanabilir karton kutular idealdir . Plastik kaplar ve teneke kutular kullanılmamalıdır . Kurutulmus bitkiler ısıktan korunmalıdır . Renkli cam kaplar , örnegin yesil renkliler en uygun olanlarıdır . Hazırladıgınız stok yalnızca bir kıs için olmalıdır . Kurutulmus bitkiler sifalı güçlerini zamanla yitirirler . Her yeni yıl , bize taze bitkiler armagan edecektir .

Sifalı Bitkilerin Kullanım Biçimleri

Kaynaklar:
1-"Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrı'nın Eczanesinden Saglık" , Maria Treben 

2-Türkiye'de Bitkilerle Tedavi , Prof.Dr. Turhan Baytop, I .U Eczacılık Fak.