Güzel sözler | Fýkra | Hikaye | Þiir - Þair| Þarký sözleri | Türküler | Sohbet odalarý | Rüya | Saðlýk | Biyografi | islam | Güzeller | Paylaþ




islam << anasayfaya geri dön
ÝMAM-I MUNTAZAR - islamda islamiyette dinimizde
a b c ç d e f g ð h i ý j k l m n o ö p r s þ t u ü v y z Namaz



Soru: ÝMAM-I MUNTAZAR

Beklenen Ýmam. Ýmamiyye Þiâsý da denilen Ýsnâ-Aþeriyye (Oniki Ýmamcýlýk) mezhebinde onikinci imam. Gerçek adý Muhammed b. Hasan el-Askerî, künyesi Hz. Peygamber'in künyesi, yani Ebu'l-Kasým'dýr (d. 15 Þaban 255/30 Temmuz 869 Samarra). Ýsnâ-aþeriyye geleneklerine göre adý söylenmez, yalnýz lakaplarýyla anýlýr. Lakabý anýldýktan sonra "Accelallahu ferecehu" (Allah onun zuhurunu çabuklaþtýrsýn) denir. Birçok lakabý vardýr. Bunlarýn baþlýcalarý Sahibü'z-Zaman (Zamanýn Sahibi), Sahibü'd-Dar (Yurdun Sahibi), el-Kâim (Ayakta Duran), el-Hüccet (Kesin Delil), el-Hâtim (Hatmeden, Sona Erdiren), Nahiyetü'l-Mukaddese (Kutlanmýþ Yön), el-Hâdi (Hidayete Sevkeden), el-Mehdî (Hidayet Olunmuþ) ve el-Muntazar'dýr (Beklenen). Genellikle el-Mehdî ve el-Muntazar olarak anýlýr. Ýmam-ý Muntazar inancý, bir-iki küçük farkla Sünnî dünyada benimsenen Mehdî inancýna benzemektedir.

Ýsna aþeriyye ya da Ýmamiyye Þia'sýnýn anlayýþýna göre, Onikinci Ýmam Muhammed b. Hasan el-Askerî, Samarra'da doðdu. Babasý Hasan el-Askerî, ölümünden önce onu yakýnlarýna göstermiþ, onlarý müjdelemiþ ve "sahibiniz budur" demiþtir. Hasan el-Askerî'nin ölümünden (260/873) sonra, babasýnýn cenaze namazýný kýldýran Ýmam-ý Muntazar, evlerindeki serdaba girerek gizlenmiþtir. Bu gizleniþ 328/940 yýlýna kadar sürmüþtür. Gaybet-i Suðra (Küçük Gizlilik) dönemi denilen bu süre içinde el-Muntazar, baðlýlarý ile iliþkilerini Nüvvâb-ý Erbaa (Dört Naib) ya da Süfera-i Erbaa (Dört Elçi) denilen dört kiþi aracýlýðý ile sürdürmüþtür. 328/940 yýlýnda baðlýlarýna Tevkiy denilen kýsa bir talimatname göndererek tüm iliþkilerini kesmiþ, Gaybet-i Kübra denilen büyük gizlilik dönemine girmiþtir. Son tevki'înde, "Yeniden yeniye ortaya çýkan olaylarda hadislerimizi rivayet edenlere baþvurun; çünkü onlar sizin üzerinizde hüccetimdir benim, ben de onlara Allah'ýn hüccetiyim. Gaybetim zamanýnda benden faydalanmak, bulut altýna girdiði zaman güneþten faydalanmaya benzer. Yýldýzlar nasýl gök ehline amansa, ben de yeryüzündekilere amaným; onlar benimle esenleþirler. Soru kapýsýný kapatýn, size gerekmeyen þeyleri sormayýn, bilmediðiniz þeylerin üstüne düþmeyin" diyen el-Muntazar, halen yaþamakta ve gelmesi beklenmektedir.

Sünnî dünyada Kýyametten önce geleceðine inanýlan Mehdiye iliþkin tüm kabul ve rivayetler, Ýsna-Aþeriyye Þiasýnca gelmesi beklenen Ýmam-ý Muntazar'a yorumlanýr. Þiî hadis derlemelerinde Sünnî rivayetlerle çakýþan ya da küçük farklar taþýyan çok sayýda rivayet yeralýr. Bu rivayetlere göre Ýmam-ý Muntazar'ýn ortaya çýkmasýndan önce küçük ve büyük olmak üzere birtakým alametler görülecektir. Hemen tümü çýkmýþ olan küçük alametlerin baþlýcalarý inançsýzlýðýn hüküm sürmesi; rüþvet ve faizin helâl sayýlmasý; namazýn kaybolmasý; emr bi'l-maruf ve nehy ani'l-münker (iyiliði emretme, kötülüðü engelleme) görevinin yerine getirilememesi; haramlarýn helâl bilinmesi; zulmün yayýlmasý; müminlerin umutsuzluða düþmesi; Kur'an'dan yalnýz ders, Ýslâm'dan yalnýz isim kalmasý; kan dökmenin önemsiz sayýlmasýdýr. Büyük alametlerin baþlýcalarý da mehdilik iddiasýyla birçok kiþinin ortaya çýkmasý; Nefsi Zekiyye denilen bir kiþinin Mekke'de þehit edilmesi, bulaþýcý hastalýklarla birçok kiþinin telef olmasý; halkýn yarýsýndan fazlasýný kýrýp geçirecek savaþlar kopmasý; Süfyânî denilen bir zalimin ortaya çýkmasý ve adamlarýyla birlikte Mekke ile Medine arasýnda yere batmasý; Ramazan ayýnda uyuyanlarý uyandýracak, uyanýklarý dehþete düþürecek þiddetli bir sesin onu bildirmesi; birbiri ardýnca güneþ ve ay tutulmalarýnýn olmasýdýr. Bütün bu alametlerden sonra mehdi olan el-Muntazar gaybetten çýkarak gelecek; Bedir savaþýnda bulunan müslümanlarýn sayýsýnca üçyüzon üç kiþi Kâbe önünde kendisine biat edecek, arkasýndan bütün müminler uyacak; Hz. Ýsa gökten inerek arkasýnda namaz kýlacak; zulmün ve yalanýn temsilcisi olan Deccal öldürülecek; Ýslam bütün adalet ve gerçekliði ile dünyaya hakim olacaktýr.

Ýmam-ý Muntazar inancý Þiî dünyada bir Ýntizar-ý Ferec (Zuhuru Bekleme) düþüncesinin doðmasýna neden olmuþtur. Bu düþünce Þiî müslümanlar arasýnda olaylar karþýsýnda iki tür yaklaþýmýn benimsenmesine yolaçmýþtýr. Olumsuz olarak nitelenen ilk yaklaþýma göre Ýmam-ý Muntazar kötülüklerin en yoðun olduðu bir zamanda zuhur edeceði için kötülüklere karþý konulmamalý, toplumun düzeltilmesi ve Ýslâm'ýn egemen kýlýnmasý yolunda çaba harcanmamalýdýr. Çünkü, bu yoldaki çabalar Ýmam-ý Muntazar'ýn zuhurunu geciktirecektir. Olumlu ve yapýcý olan ikinci yaklaþýma göre Ýmam-ý Muntazar'ýn ortaya çýkýþý hak ile batýl arasýnda süren bir dizi mücadelenin son halkasýný oluþturur. Bu nedenle müminler pasif bir bekleyiþ yerine kötülüklere karþý mücadele etmeli, Ýslam'ý topluma hakim kýlmaya çalýþmalýdýrlar. Ýran'da gerçekleþtirilen Ýslam devrimi, ayný zamanda, olumlu bekleyiþ düþüncesinin diðerine baskýn çýkýþýnýn da bir göstergesi kabul edilmiþtir.

Ahmed ÖZALP
 


iletisim  Reklam  Gizlilik sözlesmesi
Diger sitelerimize baktiniz mi ? Radyo Dinle - milli piyango sonuclari - 2017 yeni yil mesajlari - Güzel sözler 2003- 2016 Canim.net Her hakki saklidir.