sýdýka yüksel
Þair. 1940 yýlýnda Hatay‘da doðar. Özel tahsil görür. Türkmen Kýzý lakabýyla tanýnan , Allah, vatan ve millet sevgisini þiirlerinde iþler. Bizim Anadolu Gazetesi‘nin daimi yazarlarýndan biri olur. 500‘ü aþkýn þiiri vardýr. Mehmet Akif Ersoy, Arif Nihat Asya ve Yahya Kemal‘i kendisine örnek olarak alýr. Þiirlerinden ‘Yollarýn tükendiði yer‘, ‘Þeker misin kaymak mýsýn‘, ‘Gözlerimde‘, ‘Sýla Özlemi‘ini Ýstanbul Belediyesi Konservatuvarý mensuplarýndan Hasan Þanlýtürk besteler. Bir banka memuru ile evlenen , Gönül, Mehmet ve Perihan‘ ýn annesidir. Gebze Darýca‘da, Yeni Mahalle Sýraselviler Sokaðý‘nda oturdu. 1976 senesinde, Milli Mücadeleciler‘in Otað Matbaasý tarafýndan basýlan ‘Türkmen Kýzýnýn Sazýndan‘ adlý bir þiir kitabý bulunuyor.
HAKKINDA YAZILANLAR
Türkmen Kýzý
Hüdavendigar Onur
Ýlhan Darendelioðlu, hakkýnda kaleme aldýðý bir yazýsýnda, þöyle diyor: “Türk‘ün, Türkiye‘mizin güzelliðini, asaletini ve hasletlerini dile getiren þiirleri vardýr ki, adý ayyuka çýkmýþ deðme þöhretli þairlerimizin þiirleriyle boy ölçüþebilecek güzelliktedir. Onlarý okuyunca edebiyat dergilerimizde bir kýsým þair kýrýntýlarýnýn içli- edebi diye yutturulmaða çalýþýlan mýsralarýnýn cýlýzlýðý ve saçmalýklarýný daha iyi anlayacaksýmýz. bacýmýzý candan tebrik ederim.“
Türkmen Kýzý ile bir söyleþi yapan Ayþe Gülden de, örnek bir Anadolu kadýný olarak gösterdiði hakkýnda þöyle diyor: “Ayný zamanda numune bir Türk annesi idi. Yaþayýþý ve aile hayatý ile milli ölçülerden yana tam bir Türk ve Anadolu hayatýný yansýtan ablamýz, çocuklarýnýn da milli ölçüler içerisinde inançlý ve hayýrlý insanlar olarak yetiþmesi için bütün gücünü kullanýyordu. Ev iþlerinden arta kalan zamanlarýný memleketin dert ve davalarý yolunda þiir ve sanata hasrediyor, ayrýca el iþleri ile de uðraþmayý ihmal etmiyordu“
, bir þiirinde Anadolu‘ya olan sevgisini “Beþik gibi garip yurdum / Sallanýr kendi kendine / Ýlkbaharda gelin olur / Allanýr kendi kendine / Yaylasýnda güneþ batar / Ovasýnda keklik öter / Dillenir kendi kendine“ mýsralarýyla anlatýrken, bir baþka þiirinde de Toprak ve Ötesi‘ni þöyle dile getiriyor: “Hayat aðacýnda solan yapraklar / Yollara dökülü dökülüverir/ Çaðýrmaya görsün kara topraklar / Boynumuz bükülü bükülüverir / Gök boþanýr kara toprak yarýlýr / Nazik tenler ak bezlere sarýlýr / Musallada birkaç sual sorulur / Gönüller irkili irkiliverir“
Kaynak: Hepimizin Kavgasý, Cavid Ersen, Sinan Yayýnevi, Ýstanbul
HEP SANA DOÐRU
Çiçeðin gözleri, ýþýðýn dili
Sularýn akýþý hep sana doðru
Ýyinin kervaný, doðrunun yolu
Güzelin bakýþý hep sana doðru
Ak seccadelerin renk zirvesinde
Masmavi nakýþý hep sana doðru
Müslüman Türklüðün ufuklarýnda
Þafaðýn söküþü hep sana doðru
Bülbülün konseri bitince dalda
Gülün iç çekiþi hep sana doðru
Garibin yoksulun ve yetimlerin
Boynunu büküþü hep sana doðru
Hakikat pirinin nur sarayýnda
Þimþeðin çakýþý hep sana doðru!
Geceli gündüzlü Türkmen Kýzý‘nýn
Ýçini döküþü hep sana doðru
Bu biyografi (sýdýka yüksel) 3448 kez okundu.
Biyografi: sýdýka yüksel Hayatý-yaþamý hakkýnda bilgi veriyor. |