osman hulusi ateþ
Osman Hulusi Ateþ
Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi 1914-1990 yýllarý arasýnda Darende'de yaþamýþ bir gönül sultanýdýr. Soy bakýmýndan 12. batýndan Somuncu Baba'ya oradan da Hz. Muhammed (s.a.s) Efendimize ulaþan nesebiyle 36. kuþaktan Peygamberimizin soyundandýr. Babasý Es-Seyyid Þeyhzâde Hatip Hasan Efendi, annesi Seyyid Ýbrahim Taceddin-i Veli soyundan Fatýma Hanýmdýr. Her iki yönden de Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in soyundandýr. 1945-1987 yýllarý arasýnda 42 sene bilfiil Somuncu Baba Camii'nde Ýmam-Hatip olarak görev yapmýþtýr.
Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi ayný zamanda mutasavvýf ve þairdir. Divan þiirinin 20.yüzyýldaki örnek temsilcisi bu zâtýn; Gazel, Ýlahi, Kaside, Rubaiyyat ve Müstezat türünden meydana gelen, Divân-ý Hulûsi-î Darendevî adlý eseri ile, yakýnlarýndan baþlamak üzere ahbaplarýna yazdýðý, nazým ve nesir þeklinde mektuplarýnýn toplandýðý Mektûbat-ý Hulûsi-î Darendevî ve Hutbeler adlý eserleri vardýr. Bu eserler kendisinin kuruculuðunu yaptýðý Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfý tarafýndan neþredilmiþtir. Her zaman halkýn yanýnda, Hakk'la beraber olma yüceliðini þahsýnda ve eserlerinde görmek mümkündür.
Hayatý boyunca kendini insanlýða hizmete vakfetmiþ, gerçek manâda tasavvufun insanlýða hizmet olduðunu örnek ahlakýyla sergilemiþtir. "Allah güzeldir, güzel olaný yapar" prensibi ile güzel olan her þeyi insanlarýn hizmetine sunmuþtur. Yapýlan hizmetleri Allah için yapan ve topluma örnek olan yüce þahsiyetlerden biridir.
Geçmiþten geleceðe hizmet etme aþký ve heyecaný ömrünün son günlerine kadar devam etmiþtir. Tarihin derinliklerinde yaþayan, deðiþik yol ve metodlarla tüm insanlýða hizmet eden büyük mutasavvýflar, Mevlana, Somuncu Baba, Yunus Emre, Alaaddin Attar, Hacý Bayram-ý Veli, Akþemseddin, Abdurrahman Erzîncâni, Fethullah Musûli, Taceddin Veli gibi Osman Hulûsi Efendi de kendi asrý olan 20.asýrda insanlýða hizmet etmenin neþvesini, neþesini insanlýk alemine göstermiþ, bir insanýn ömrünü nasýl dolu dolu yaþanacaðýný, güzel ve örnek ahlâký ile ortaya koymuþtur.
Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi üretici derviþ tipinin en güzel örneklerinden birini oluþturmuþtur. Hizmete, iþ ve harekete dayalý bir tasavvufi anlayýþa sahiptir. Osman Hulûsi Efendi “Allah yaptýðý iþi güzel yapaný sever” hadisindeki manaya uygun olarak söylediðini güzel söylemiþ, yaptýðýný güzel yapmýþ, baktýðýna güzel nazar etmiþ, böylece çevresindeki hali, kâli ve nazarý ile gittikçe geniþleyen bir hürmet hâlesi oluþturmuþtur.
Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin çizdiði ideal insan tipinde söz ile fiilin mutabakatý aranýyordu. Darende ve çevresinde, kendisine gönül verenler üzerinde oluþan otoritesinin kaynaðýnda da bu mutabakatýn önemli yeri vardý. Camilerde aðacýn önemi ile ilgili hutbe okunmasý yönündeki tavsiyesini, Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi ilk önce kendi bahçesine 15 adet kadar aðaç diktikten sonra yerine getirmiþ, hutbesini irad etmiþti. Somuncu Baba Cami’inin çatýsýnda fiilen çalýþmýþtý. Eþsiz bir tevazuya sahipti. Bu tevazuyu fiilen yaþýyordu. Ýnsanlar arasýnda azametle yürümemiþ, davetlere icabet etmiþ, bir çok etkinliklerde, merasimlerde sevenleri ile beraber olmuþtu. Kadirþinas ve vefalý olmuþ, her türlü meþru gayreti kutsayan bir fikre sahip olmuþtur. Hayatý her dem Kur’ânda bir gezinti gibi idi. Bütün hayatýný yaratýcýnýn istediði gibi bir kul olmaya vakfetmiþti. Tarihe, topluma ve ülkesine karþý duyduðu sorumluluk ve hassasiyetinin bir ifadesi olarak “Yurdumun her taþýný Ka’be sayarým” diyen Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi bu özellikleriyle dini liderlik boyutlarýný aþmakta, tarih önünde, maþeri vicdanlarda ve toplumsal hafýzada yerini almaktadýr.
Osman Hulûsi Efendi sosyal yönü ile oldukça dikkat çeken üstün özelliklere sahiptir. Kan davalarý gibi büyük kavgalarý, aile münakaþalarýný, komþu anlaþmazlýklarýný býkýp usanmadan sulh etmiþ, ömrünü Ýslam üzere ve barýþa yönelik iþler yaparak geçirmiþtir.
Osman Hulûsi Efendi manevi kalkýnmanýn yanýnda maddi kalkýnmayý ihmal etmemiþ, bunu manevi geliþmenin bir aracý olarak görmüþtür. 1960’1ý yýllarda Þeyh Hamid-i Veli Camii Onarým ve Ýhya Derneðini kurarak hizmetlerin daha iyi þekilde yapýlmasý için çalýþmalarda bulunmuþ, zamanýn imkânsýzlýklarýna raðmen her türlü fedakârlýktan kaçýnmayarak at sýrtýnda çevre kasaba ve köylerden cami onarýmýna yardým toplamak gayesiyle dolaþmýþtýr. Yine ayný yýllarda cami derneði yararýna sosyo-kültürel bir faaliyet olarak Somuncu Baba adlý kitabýn yayýnlanmasýný saðlayarak Þeyh Hamid-i Veli Hazretleri ve Darende hakkýnda ilmi bilgilerin neþredilmesini saðlamýþlardýr. Darende ve çevresinin geliþmesi, imarý ve gençlerimizin en güzel þekilde yetiþmesi için çalýþan Osman Hulûsi Efendi, okul, cami ve benzeri müesseselerin yanýnda Darende’ye bir fabrika kazandýrma gayesiyle 1970’li yýllarda yoðun çalýþmalar baþlatmýþ, çimento fabrikasý olarak düþünülen bu eserle atýl haldeki maden cevherinin iþletilmesiy1e memleketin milli gelirine de katkýda bulunmak arzu edilmiþtir. Bu müessese daha sonra iplik fabrikasý olarak tanzim edilerek 1988 yýlýnda hizmete açýlmýþtýr. Darende Merkez Saðlýk Ocaðý’na þahsi gayretleriyle bir jeneratör temin etmiþ, ayrýca Ambulans alýmýnda katkýlarý olmuþtur. Hassaten Darende’ye Tam Teþekküllü bir Hastane yaptýrmak gayesiyle kendi divanýndan elde edilecek geliri bu amaca tahsis ettirmiþlerdir. Vakfý tarafýndan arsa temini çalýþmalarý neticelendirilerek hastanenin proje hazýrlýklarý tamamlanmýþ ve yapýmýna baþlanýp, kaba inþaatý tamamlanmýþtýr.
Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin bizzat yaptýrdýðý müesseseler þunlardýr;
-Abdurrahman Erzincanî Camii ve Külliyesi
-Darende Ýmam Hatip Lisesi
-Taceddin-i Veli Mescidi
-Þeyh Hamid-i Veli Çeþmesi
-Kudret Hamamýna giden yolun açýlmasý
-Þeyh Hamid-i Veli Camii’nin Ýhya ve Onarýmý
Yapýlmasýna vesile olduðu eserler ise þöyle sýralanabilir;
-Ýplik Fabrikasý
-Devlet Hastanesine ambulans ve jeneratör alýmý
-Endüstri Meslek Lisesi yerinin alýnmasý ve inþaatýnýn yapýlmasý
-Çarþý Camii (Zaimoðlu) yapýmý
-Sadrazam Mehmet Paþa Kütüphanesi yerinin alýmý
-Kudret Hamamý’na giden köprünün yapýlmasý
-Zaviye mahallesi su yolu yapýmý.
Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin eðitime yaptýðý katký ve hizmetler dönemin Cumhurbaþkaný Sayýn Kenan EVREN tarafýndan takdirle karþýlanmýþ ve bir plaket verilmiþtir.
Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin düþündüðü ama hayatýnda gerçekleþtiremediði bir çok projesi daha bulunmaktadýr. Adýný taþýyan vakýf (Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfý) bu projeleri gerçekleþtirme yönünde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Osman Hulûsi Efendi, 19.02.1938 tarihinde Darende’nin ileri gelen ailelerinden Yenicelioðlu Mehmet Ali Efendi’nin kýzý Naciye Hanýmla evlenmiþtir. Naciye Haným, daimi olarak Osman Hulûsi Efendi’nin manevi hizmetlerinin yanýnda olmuþ onu desteklemiþtir. 52 yýl süren evliliklerinden beþi kýz beþi erkek olmak üzere on evlâdý olmuþtur. Oðlu Hamid Hamidettin Ateþ, BABALARI Osman Huûsi Efendi’nin kurduðu Vakfýn Baþkanlýðýný ve manevi hizmetlerini devam ettirmektedir.
ESERLERÝ
Divân-ý Hulûsi-i Darendevî
Mutasavvýf, þair, Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin; aruz vezni ile Divan þiirinin gazel, kaside, ilahi, müstezat ve rubâi gibi çeþitli þekil ve vezinlerde kaleme aldýðý mümtaz eseridir. 20. Yüzyýlda Divan þairi olarak asrýn son temsilcisi kabul edilen Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin bu eseri, aþk, vecd ve insan sevgisi temalarýný içermektedir. 1986 yýlýnda 1. baskýsý yapýlan eserin (Ýstanbul 1986), gözden geçirilmiþ 2. baskýsý Yrd. Doç. Dr. M. Muhsin Kalkýþým, Arþ. Gör. Lütfi Alýcý, Arþ. Gör. Ahmet Yenikale tarafýndan yayýna hazýrlanmýþtýr. Eser iki ciltten müteþekkildir. Ýkinci cildinde Ýslam harfleriyle orijinal nüshasýda yayýnlanmýþtýr. Divân-ý Hulûsi-i Darendevî, Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfý Yayýnlarý arasýnda yer almakta olup Ankara’da 1997 yýlýnda basýlmýþtýr. 1.Cilt, 448 Sayfadan, 2. Cilt ise 249 Sayfadan oluþmaktadýr.
Þiirlerine Bir Örnek:
Âlemi sen kendinin kölesi kulu sanma
Sen Hakk için âlemin kölesi ol kulu ol
Nefsin hevâsý için maðrûr olup aldanma
Yüzüne bassýn kadem her ayaðýn yolu ol
Garazsýz hem ivazsýz hizmet et her cânlýya
Kimsesizin düþkünün ayaðý ol eli ol
Allâh için herkese hürmet et de sev sevil
Her göze diken olma sünbülü ol gülü ol
Ýncitme sen kimseyi kimseye incinme hem
Güler yüzlü tatlý dil her aðýzýn balý ol
Nefsine yan çýkýp da Ka'be'yi yýksan dahi
Ýncitme gönül yýkma ger uslu ger deli ol
Güneþ gibi þefkatli yer gibi tevâzu'lu
Su gibi sehâvetli merhametle dolu ol
Gökçek gerek derviþin saný yoksula baya
Suçlularýn suçundan geçip hoþ görülü ol
Varlýðýndan boþal kim yokluða eriþesin
Sözünü söyle gerçek Hulûsî’nin dili ol
Mektûbât-ý Hulûsi-i Darendevî
Mutasavvýf þair, Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin edebi bir üslupla kaleme almýþ olduðu mensur ve manzum mektuplarýnýn oluþturduðu nasihatnâme türünde eseridir. Prof. Dr. Mehmet AKKUÞ tarafýndan Osmanlýca metninden aynen transkripsiyonu yapýlarak edebiyat dünyamýza kazandýrýlmýþtýr. Mektûbât-ý Hulûsi-i Darendevî, Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfý Yayýnlarý arasýnda yer alýp, Ankara’da 1996 yýlýnda basýlmýþ olup, 424 sayfadan oluþmaktadýr.
Þeyh Hamid-i Veli Camii Minberinden Hutbeler
Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi 1945-1987 tarihleri arasýnda Þeyh Hamid-i Veli Camiinde imam ve hatiplik yapmýþ, bu görevini ifa ederken irad etmiþ olduðu hutbelerini Osmanlý Türkçe'siyle (Ýslam Harfleriyle) kaleme almýþtýr. Seyh Hamid-i Veli Caminin Minberinden irad etmiþ olduðu hutbelerin içeriðini kendi hayatýnda aynen tatbik ettiði için insanlar üzerinde çok etkili olmuþtur. Hutbelerinde vatan, millet, birlik, beraberlik, ebeveyn hakký, sevgi kavramlarýný verirken tüm insanlara vatan-millet hamiyetperverliðinin ne olduðunu öðretmiþtir. Ülkemiz haricinde dünyanýn deðiþik yerlerindeki insanlara da, Müslüman olsun gayri müslim olsun yardým elini uzatmýþ, Kýbrýs olsun Afrika olsun yardýma muhtaç olanlarý desteklemiþ bu hususta hutbeler irad etmiþtir. Þeyh Hamid-i Veli Camii Minberinden Hutbeler, Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfý tarafýndan yayýnlanmýþ olup, Yayýna Hazýrlayan; Resul Kesencelidir. 416 sayfadan oluþup, Ankara’da Ajans Türk Matbaasýnda, Kasým 2000 yýlýnda Kuþe Kaðýda ofset baskýlý lüks bez ciltli ve þömizli olarak yayýnlanmýþtýr.
ES-SEYYÝD OSMAN HULÛSÝ EFENDÝ VAKFI
Genel Merkezi Malatya’nýn Darende ilçesinde olan vakýf, kurulduðu 1986 yýlýnýn ilk günlerinden beri hizmet ve faaliyetlerine buradan yön vermektedir. Osman Hulûsi Efendi’nin arzu ettiði ve planladýðý hizmetleri gerçekleþtirmek, ebedileþtirmek amacýyla kurulan vakýf memleketin kalkýnmasýný ve toplumun aydýnlanmasýný kendine amaç edinmiþtir.
Baþkanlýðýný H. Hamidettin ATEÞ Beyefendi’nin yürüttüðü vakfýn K.Maraþ’ta þubesi, Mersin, Kayseri, Karabük ve Elbistan’da da temsilcilikleri mevcuttur. Hizmet alaný ise Darende aðýrlýklý, ama tüm Türkiye’yi kapsayan bir çizgidedir.
Vakfýn Gayesi
Bilgili ve aydýn gençlerin yetiþmesine katkýda bulunmak,
Gücü yetmeyen öðrencilere burs saðlayarak eðitim eþitsizliðini ortadan kaldýrmak.
Ýlmi araþtýrmalar yapmak ve yaptýrmak.
Tarihi eserlerin onarýmýný gerçekleþtirmek ve korunmasýný saðlayarak gelecek kuþaklara aktarmak.
Sosyal yardýmlarýyla ve saðlýk hizmetleriyle topluma faydalý olmak.
Kültürel ve sosyal faaliyetlerle toplumun kaynaþmasýna ve geliþmesine vesile olmak.
Bu biyografi (osman hulusi ateþ) 4749 kez okundu.
Biyografi: osman hulusi ateþ Hayatý-yaþamý hakkýnda bilgi veriyor. |