cahit koytak
1949 yýlýnda Erzurum'da doðan þairimiz, ilk ve orta öðrenimini de bu kentte yaptý. Ýstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Fakültesi'nden 1973 yýlýnda mezun olmasýndan sonra, kýsa bir süre mühendislik yaptý ve ardýndan serbest ticarete baþladý. Çeyrek yüzyýlý aþkýn bir süredir, görünürde ticaretle uðraþtý.
Yazý hayatý, yirmi iki yaþýnda Üstat Karakoç'un Diriliþ'inde yayýnlanan ilk þiirleriyle baþladý. Sonralarý ürünlerini 1977'den baþlayarak Kriter, Yöneliþler; Kelime ve Yedi Ýklim gibi dergilerde yayýnladý. 'ýn kendisi; "Ýlk Atlas'tan sonra çeþitli dergilerde (Dergah, Defter, Kayýtlar, Kaþgar v.b) yayýnladýðý, 2-3 kitap olabilecek hacimdeki þiirlerinin, yeni bir atlas olarak kitaplaþmasý için, bazý haritalara, bazý zayice planlarýna ait kayýp parçalarýn ortaya çýkmasýný beklediðini" ifade etmektedir. Daha ilk þiirlerinden baþlayarak bir özgünlük ve yoðunluk sundu okurlarýna. Ýlk þiirlerinin yayýnlandýðý adres olan Diriliþ bile tek baþýna bize O'nun þiirinin kalite düzeyi hakkýnda bilgi verebilir. Otuz yýla yakýn bir süredir þiir yazan / yayýnlayan bir þair olan Koytak, tek þiir kitabý olan Ýlk Atlas' ý 1990 yýlýnda, Ahmet Kot'un yönettiði Yazý Yayýncýlýk' tan çýkardý.
Þairliðinin yaný sýra, Koytak ayný zamanda usta bir çevirmen olarak karþýmýza çýkýyor. Ýngilizce ve Fransýzca'dan önemli çevirileri bulunan Koytak, 1988'de Türkiye Yazarlar Birliði tarafýndan "yýlýn mütercimi" seçildi. Frantz Fanon'un "Siyah Deri Beyaz Maskesi" burada anmadan geçemeyeceðimiz deðerli bir yapýtýdýr. Fanon çevirisinden daha önemli bir çalýþmasý ise Ahmet Ertürk ile birlikte hazýrladýðý Muhammed Esed'in The Message Of The Qur'ân'ýdýr. Kuþkusuz bu yapýt ile Türkçe Kur'an çevirilerinde yeni bir döneme girilmiþtir. Esed'in Ýngilizce'ye çevirirken gösterdiði titizliði onlar da dilimize aktarýrken gösterdiler. On yýla yakýn bir süre üzerinde çalýþýldýðýný belirtirsek ne kadar titiz olduklarýnýn anlaþýlmasýnda kolaylýk saðlamýþ oluruz.
þiiriyle kendini çoktan kanýtlamýþ usta bir þairimiz. Daha ilk þiirlerinden baþlayarak rüþtünü kanýtlamýþ. Az yazýyor; ama, sýký ve has þiirin güzel örneklerini sunuyor bize. Þiirlerinin vazgeçilmez unsurlarý ise; yüzyýlýmýzda çaðdaþ(?) yaþamýn ve makinenin egemenliði ile bunun sonucunda insanýn düþtüðü yoz durumdur.
M. Taha Özalp
Bu biyografi (cahit koytak) 4265 kez okundu.
Biyografi: cahit koytak Hayatý-yaþamý hakkýnda bilgi veriyor. |