ali ekber çiçek
Ali Ekber Çiçek
Erzincan’ýn Ulular Köyü’nde 1935’te doðan , babasýný 1939 Erzincan depreminde yitirdi. Çok küçük yaþlarda rençberlik yapmaya baþlayan Çiçek, bu arada baðlama çalmayý öðrendi. Ýlkokuldan sonra öðrenimini sürdüremeyen Çiçek, 1961 yýlýnda Ýstanbul Radyosu’na ses ve baðlama sanatçýsý olarak girdi. Sanat yaþamý boyunca 400’den fazla türküyü derleyip Türk Halk Müziði’ne kazandýran Çiçek, halk müziðini geniþ kitlelere ulaþtýrarak unutulmazlar arasýna girdi.
HAKKINDA YAZILANLAR
Haydar Haydar babasýz kaldý
Hürriyet 27 Nisan 2006
Türk Halk Müziði’nin yaþayan en önemli isimlerinden , 71 yaþýnda Ýstanbul’da vefat etti. Sanatçýnýn cenazesi, bugün Balýkesir’in Edremit Ýlçesi’nde topraða verilecek.
BUGÜN dillerden düþmeyen, pek çok sanatçýnýn repertuvarýna almak istediði "Haydar Haydar", "Gönül Gel Seninle Muhabbet Edelim", "Derdim Çoktur Hangisine Yanayým" gibi birçok türkü, Ali Ekber çiçek sayesinde halk müziðinin klasikleri arasýna girdi. Yine klasikler arasýndaki "El Vurup Yaremi Ýncitme Tabip" ve "Yolumuz Gurbete Düþtü" gibi birçok türküyü de derledi.
Hayatý 2003 yýlýnda "Cahilden Uzak Dur, Kemale Yakýn" adlý belgesele konu olan , "Türküyle siyaset yapýlmaz" diyerek, müziði siyaset aracý haline getirenleri eleþtirdi. Sanatçý "Ben hiçbir zaman dini de, siyaseti de müziðime alet etmedim. Hiçbir insaný ayýrmadým. Bize böyle öðretildi, biz böyle bildik" görüþündeydi.
Çiçek, Türk Halk Müziði’nin bugününü deðerlendirirken geçmiþte üretilen eserlere saygý gösterilmediðinden yakýnýrdý. Çiçek, bir röportajýnda "Türk Halk Müziði tekrar popüler oldu, ancak ben bu geliþmeyi hazýrcýlýða baðlýyorum. Þimdi þöhret olmuþ kiþiler benim 40-50 yýl önce yazdýðým parçalardaki ezgilerin üzerine güfte yapýp söylüyorlar. Bir de bu okuduðum parçalarda leyleði kuþa çevirerek okuyorlar" demiþti.
Çiçek tarafýndan derlenen türküler
Bir Güzeli Methedeyim
Çoktan Beri Yollarýný Gözlerim
El Vurup Yaremi Ýncitme Tabib
Gönül Gel Varalým Gülþen baðýna
Þepke’nin Kavaklarý
Yolumuz Gurbete Düþtü
Çiçek’ten derlenen türküler
Ondört Bin Yýl Gezdim Pervanelikte(Haydar Haydar)
Böyle Ýkrarýnan Böyle Yolunan
Bunca Olan Emeðimi
Derdim Çoktur Hangisine Yanayým
Ey Erenler Akýl Fikir Eyleyin
Gönül Gel Seninle Muhabbet Edelim
Gurbet Elde Bir Hal Geldi Baþýma
Gurbet Elde Yadellerin Derdini
Gül Yüzlü Sevdiðim
Hazin Hazin Esen Seher Yelleri
Ýsmini Sevdiðim Saadetli Dostum
Nasýl Yar Diyeyim Ben Böyle Yare
Bu biyografi (ali ekber çiçek) 6071 kez okundu.
Biyografi: ali ekber çiçek Hayatý-yaþamý hakkýnda bilgi veriyor. |