þakir selimov
Kýrým Türk Edebiyatý
Son dönem Kýrým þairleri içinde en önemli yerlerden birini iþgal eden (1942), halkýndan hiçbir dönemde kopmamýþ, onun bütün problemlerini, meselelerini yüreðinin derinliklerin de hissetmiþ, bu özelliðiyle de milletine tercüman olmuþtur. Þair 1987 yýlýnda yazdýðý "Bar Küçnen" adlý manzumesi ile sürgünde yaþayan bu milleti baðýþladýklarýný ilan ettikleri halde çýkan gazete ve dergilerde tek bir harfin bile hesabýný soran zihniyete baþ kaldýrmýþ ve bu isyaný baþarýlý olmuþtur.
Þakir Selim'in ilk eseri "Akbardak" (1974) adlý þiir kitabýdýr. Þair bu eserde yer alan þiirlerinde, ideallerine sadýk kalarak, bunlar için sonuna kadar mücadele edenlerin hiçbir zaman unutulmayacaklarýný iþlemektedir.
"Duygularým" (1979), "Sevgi Alevi" (1981), "Uyanuv" (1986), "Tüþünce" (1997) isimli þiir kitaplarý da, þairin lirik þiirinin temsilcilerinden olduðu göstermektedir.
Kutlu Doðum Haftasý'nda birincilik aldý
Þakir Selim 1996 yýlýnda "Kutlu Doðum Haftasý" münasebetiyle bütün Türk devlet ve topluluklarý þairleri arasýnda Ankara'da düzenlenen þiir yarýþmasýnda birincilik, gene ayný yýl Türkiye'de Yazarlar Birliði tarafýndan düzenlenen Türk Dünyasý Uluslar arasý Þiir Festivali'nde "Arif Nihat Asya" þiir ödülünü almýþtýr.
Kýrým Türkleri Edebiyatý Yrd.Doç.Dr. Zühal Yüksel kirimdernegi.org.tr
Bu biyografi (þakir selimov) 3015 kez okundu.
Biyografi: þakir selimov Hayatý-yaþamý hakkýnda bilgi veriyor. |