þahan çoker
Tokat'ýn Zile Ýlçesinde doðdu. Babasýnýn memuriyeti nedeniyle çocukluðu çeþitli taþra kasabalarýnda geçti.Yazdýklarýný yayýnlama fýrsatýný Üniversite tahsili (G.Ü.M.E.F) için Ankara'ya gelmesinden sonra buldu. Mavera, (eski) Zaman gazetesi, ikindi yazýlarý, kelime, üç nokta, hatay, dolunay, düþün, itiraz, ülke, gerçek hayat gibi dergilerde yayýnladý. Þiirde ikinci yeni kuþaðýnýn ve özellikle Ýsmet Özel'in etkisinde kaldý. Genelde toplumsal temalarý iþleyen Çoker ayný zamanda resim ve tiyatro ile ilgilenmektedir.
Tiyatro eserlerini Absürt yazdý. Kralýn atlarý, sevgili celladým, babam bana televizyon aldý, Milenyuma göndermeler, ben büyüyünce tilki olacaam! , amatör topluluklar ve öðrencilerince sergilendi.
Yaðlý boya ve kara kalem resim çalýþmaktadýr. Kendisi eserlerinin aslýnda birer yaðlý-boya karamizah olduðunu savunmaktadýr. Anadolu kültürünün de sürrealist bir çok ögeyi barýndýrdýðýný, bir çeþit modern halk ozaný olduðunu
söylemektedir.
' Üretilen her sanat eseri Dünya'nýn anlamlandýrýlmasýna önemli bir katkýdýr; ancak ülkemizdeki sanat sevicileri saðýrlar diyaloðu içerisindedir. Kýpýr kýpýr ve canlý binlerce üretimi ve bu üretimin yeþerdiði alanlarý ýsrarla görmemezlikten gelmelerinin arkasýnda, kendi payidar olma düzlemlerini ellerinden kaçýrmak istememeleri yatmaktadýr' diyen Çoker, Ýzmir'de eðitim yöneticisi olarak görev yapmaktadýr.
Kordonda Akþam Çayý ve Rosa'nýn Elleri
Çay kokusu, keman sesi,
Kör adam, köz ve duman
Pörsük kýrmýzý bir aksam.
Her þey bir o kadar anlamsýz,
Bir o kadar hüzzam.
Kendimi katýnca, deðiþiyor çehresi
Yarýlýp içinden çýkýyor þehrin
Sönük bakýþlý bir nar tanesi.
Ya da;
Ýzmir’i diþliyor, elinde tiner
Laðýma düþmüþ bir tarla faresi.
Bin yýl eziyor yüreðim,
Bin adam kadar büyüyor çaresizlik.
Ýçtiðim çay deðil,
Anýlarýný unutan þehirlerin
Anasýz yüzü.
Deminde tas plaklar dönüyor.
Ýçimde bir yetim gülüyor.
Bir yetim gülerken
Olana bitene,
Bin yetim de sövüyor.
Ve inadýna severken nasýrlarýmý
Ve öperken
Keskinleþen vicdanýmý…
Kanýrtýlmýþ yürekli kýzlarýn
Aþkýmý bayrak yapasý geliyor
Biliniyor alnýmdan sýzan yazgým deðil
Çocuklarým bana taþ atýyor
Korkuma dayanak
Efsaneler ayartýyorum
Býçkýn sesler çalýyorum mýsralardan
-Fazýýýl..! nerede ölümsüz gerçek?
Neredesin diyorum
Köleleri boðduran þair
Neredesin
Hüznümün efendisi
Neresi bu
Ýzmir…
II
Seslerden dirilmek nafile
Sözün hükmü ne..?
Ürperten bir derinlik bendeki
Kelebekten bir savaþçý öfkesi
Sanýyorum bu küçük dalgalar
Bir küheylan yelesi.
Alt tarafý üç kulaç su…
Uçurumlaþtýran onu
Beynimdeki yasak çiçek,
Ve çiçeðin mahrem yerleri.
Esmerleþince öteki yüzüm,
Üþüyünce gelecekleri
simitçilerin
Can tanelerimden korkunca,
Korkunca uçurumumdan
Yalnýz senin
Ellerinden tutunuyorum.
Bu makyajdan çürümüþ þehire inat.
Oysa ellerin,
Ne kadar kaygan ve terli.
Ellerin ne kadar hayat?
Bile bile, öpüyorum ellerini
Bir intiharla gerdeðe giriyor gibi.
Kordon’da aksam baþka eskimekte
Biliniyor Rosa’nýn elleri
Körfezin dibinde çiçek ezmekte...
Düþle gerçek arasýnda:
'Sarý Ceketli Yalnýzlýk'
Þahan Çoker'in "Sarý Ceketli Yalnýzlýk" adýný taþýyan kitabý Vadi Yayýnlarý arasýndan çýktý. Þiir, öykü, resim ve tiyatro alanýnda çalýþmalar yapan Çoker'in kitabý iki bölümden; 28 þiirden ve 8 öyküden oluþuyor. Mavera, Ýkindi Yazýlarý, Kelime, Üç Nokta, Dolunay, Düþün, Ülke, Gerçek Hayat gibi dergilerde yayýnlayan çalýþmalarýný ilk kez bir kitap içinde toplayan Çoker'in kitabýnda daha önce yayýnlanmamýþ tek öykü var. O da kitaba adýný veren öykü. Yani "Sarý Ceketli Yalnýzlýk". Öykü gönderildiði tüm dergilerden geri döndüðü için kitaba adýný vermiþ. Düþle gerçek arasýndaki ince çizgi üzerinde ilerleyen sürrealist þiirlerde ideallerle gerçekler arasýnda sýkýþýp kalmak ve merkezini 'kendi'nin oluþturduðu geniþleyen çemberler içindeki dünyayý sorgulamak gibi temalar; marþ, kurþun, nöbet, yasak, karanlýk, türkü, kaçak gibi 80'li yýllarda sýkça dile getirilen imgeler aðýrlýkla kullanýlýyor. Hasan Aycýn'ýn desen çalýþmalarýyla sunulan öykülerde de görülüyor, düzen, düzensizlik, sorgulamalar, hesaplaþmalar... Absürde yakýn anlatým ve ironik yaklaþým söz konusu. Hakan Albayrak, Gökhan Özcan, Nihat Genç'in sýkça devam ettiði Sakarya Çay Ocaðý'nýn müdavimlerinden biri olan Çoker Þaban Abak'tan etkilendiðini ise gizlemiyor ve "bende þiir onunla tartýþtýkça olgunlaþýyor, ironik bir kavga estetiðe dönüþüyordu" diyor.
Yeni Þafak 25 ocak 2005
Eðitimin Don Kiþot’u
Ülkenin dört bir yanýnda keyifle görev yapan çok özel bir öðretmen: Þahan Çoker
O öyle bir öðretmen ki on parmaðýnda on marifet var. Resim yapýyor, þiir ve tiyatro oyunu yazýyor. Bu güne kadar hakkýnda yüzden fazla soruþturma açýlmýþ ama yine de o mesleðini çok seviyor. Þahan Çoker, 24 Kasým Öðretmenler Günü’nde tam da eli öpülecek bir eðitimci
Þahan Çoker, 1964 Tokat Zile doðumlu, babasý da memur olduðu için Türkiye’nin her yerini gezmiþ. Gazi Üniversitesi Turizm Eðitim Fakültesi mezunu Çoker, uzun yýllar turizm sektöründe çalýþtý. En son Çeþme Turizm Meslek Lisesi’nde öðretmenlik yapan Çoker, þimdi AB Projeleri, dökümentasyon, ar-ge ve sosyal iþlerden sorumlu Ýzmir Ýl Milli Eðitim Müdür Yardýmcýlýðý yapýyor. Ama o eðitim dünyasýnýn aykýrý öðretmenlerinden. Milli Eðitimin, ‘Don Kiþotu’.
Star 19/11/2005
Mavi ceketli yalnýzlýk
Þair, ressam ve tiyatrocu Þahan Çoker, hikâye yazarsa iþte böyle olur. Emprestyonist bir resmi tasvir eder gibi þiirli bir dil ve gösterme arzusunun söyleme'nin önüne geçtiði bir anlatým. Ýlk anda E. Hamingway'in Ýhtiyar Adam ve Deniz'ini hatýrlýyoruz. Ama orada bireyci ve tutkudan ziyade hýrs eseri bir kýlýç balýðý avý sözkonusuyken, Çoker'in hikâyesinde bizim derviþ mizaçlý deniz tutkunu ihtiyarýmýz tuval üzerinde, çölden deniz köpüklerine uzanan düþler kurmakta, insanlýðýn büyük kesiminin maruz kaldýðý sömürü ve zulümler Amerika-Ortadoðu özelinde resmedilmektedir.
Hamingway'in kahramaný, kiþisel ihtiraslarýnýn kurbanýyken, Çoker, insanlýðýn yaþadýðý acýlarý kendi ruhunda duyan toplumcu bir karakter çiziyor.
Vadi Yayýnlarý'ndan geçen yýl çýkan Sarý Ceketli Yalnýzlýk adýndaki þiir ve hikayelerini topladýðý kitabýnýn adýnýn, pekala Mavi Ceketli Yalnýzlýk olabileceðini de düþündüm.
Þaban Abak 2006(Cemaat.com)
Bu biyografi (þahan çoker) 4800 kez okundu.
Biyografi: þahan çoker Hayatý-yaþamý hakkýnda bilgi veriyor. |